ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΕΝΤΑΝ ΤΗΣ JAGUAR

Η Jaguar παρουσιάζει μια στενά δεμένη οικογένεια από τρία όμορφα σεντάν που ικανοποιούν κάθε απαίτηση

Υπάρχουν τρεις ξεχωριστές Jaguar σε τρεις διαφορετικούς τομείς της αγοράς, από την XE με τις μικρές διαστάσεις και την ενήλικο XF έως την πιο πολυτελή αλλά πάντα δυναμική XJ. Παρά τις διακριτές διαφορές, η σχέση τους είναι προφανής - η καθεμία φέρει το πολύ σημαντικό DNA της Jaguar.Η μικρότερη από τις τρεις είναι η μικρών διαστάσεων executive XE, ακολουθούμενη από την XF στη μέση. Η XJ της πολυτελούς κατηγορίας είναι η μεγαλύτερη και πιο εκτεταμένη. Και τα τρία αυτοκίνητα, όταν τα δει κανείς προφίλ, μοιράζονται μια γραμμή ώμων που ξεκινάει κοντά στο έδαφος μπροστά από τον μπροστινό τροχό, η οποία στη συνέχεια καμπυλώνει με χάρη πάνω από τον θόλο του τροχού και ρέει σε ολόκληρο το μήκος του αυτοκινήτου προς τα πίσω.

Η γραμμή του ώμου της XE ανυψώνεται καθώς εκτείνεται σε όλο το μήκος του αυτοκινήτου, τονισμένη από την χαμηλά τοποθετημένη μάσκα. Το αυτοκίνητο δείχνει έτοιμο να εφορμήσει – όπως το συνώνυμο με τη φίρμα τετράποδο ζώο.

Υπάρχει μια σαφής κίνηση της γραμμής ώμου στο καπό του χώρου αποσκευών που τονίζει το σπορτίφ προφίλ της XF. Οι πρόβολοι είναι μικρότεροι από πριν, αλλά υπάρχει περισσότερος χώρος στο εσωτερικό – ειδικά πίσω – και λόγω της ελαφριάς αρχιτεκτονικής αλουμινίου, είναι 190 kg ελαφρύτερη από την προκάτοχό της.

Παρόλο που η μάσκα της Jaguar στην τρέχουσα μορφή της παρουσιάστηκε αρχικά στην XF το 2007, η XJ απέδειξε την εμπιστοσύνη της Jaguar σε αυτήν. Η σημερινή ερμηνεία αποτελεί αναμφισβήτητα τη μεγαλύτερη δήλωση. Κοιτάξτε πιο προσεκτικά και θα δείτε ότι η XJ υιοθετεί την πιο πρόσφατη τεχνολογία φωτισμού, με κυβοειδείς μορφές και τονισμούς των κυματοδηγών. Οι προβολείς σε σχήμα πολύτιμου λίθου έχουν κι αυτοί μια λεπίδα μέσα τους που διακρίνει το αυτοκίνητο από την XE.

Η XJ εισήγαγε την σχεδιαστικό νότα «Riva Hoop» στη σύγχρονη Jaguar. Αυτή είναι η χαριτωμένη νεύρωση που ρέει απρόσκοπτα από τη μια πλευρά του ταμπλό στο άλλο, δίνοντας μια απαλή αίσθηση «κόκπιτ», όπως και η κλασική μάρκα ταχύπλοου, από την οποία πήρε το όνομά της.

Αυτή η ισχυρή σχεδιαστική δήλωση είναι αυτό που διαχωρίζει το εσωτερικό της XJ από τον ανταγωνισμό. Μοιάζει περισσότερο με ένα Αγγλικό κλειστό κλαμπ, γοητευτικό και εκλεπτυσμένο.

«ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΙΝΗΣΤΕ ΧΑΛΑΡΑ ΜΕ ΑΝΕΣΗ ΤΗΝ ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΚΑΙ ΝΑ ΟΔΗΓΕΙΤΕ ΖΩΗΡΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ. ΑΥΤΟΣ Ο ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΔΙΠΛΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΣΗΜΕΙΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ.»

Η XE διαθέτει κι αυτή το «Riva Hoop» αλλά σε μια ζεστή και σπορτίφ καμπίνα (παραπάνω). Το εσωτερικό της XF επιτυγχάνει μια λεπτή ισορροπία μεταξύ των άλλων δύο, με ένα εκπληκτικά ευρύχωρο πίσω κάθισμα που άνετα μπορεί να φιλοξενήσει άτομα με ύψος 2 μέτρα και άνω.

Με το υψηλό κεντρικό της τούνελ μετάδοσης, βρίσκεστε αμέσως πλαισιωμένος μέσα στην καμπίνα, ενώ περιβάλλεστε από το «Riva Hoop» και βλέπετε μπροστά σας το πλατύ ταμπλό με το καθαρό στιλ. Στην καλύτερη θέση βρίσκεται το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας InControl Touch Pro με οθόνη αφής 10,2 ιντσών – γρήγορο, με άμεση απόκριση και ισχυρό όταν κάνετε τις χειρονομίες σάρωσης, τσιμπήματος και πατήματος – όπως ακριβώς και στα πιο πρόσφατα κινητά. Η τεχνολογία του υπάρχει και στην XJ, ενώ η XE διαθέτει την παρόμοια και ακόμα σπουδαία έκδοση InControl Touch, με το InControl Touch Pro να διατίθεται ως προαιρετικός εξοπλισμός.

Ανάμεσα στους διάφορους βενζινοκινητήρες και πετρελαιοκινητήρες στη σειρά XF, ο πετρελαιοκινητήρας 2.0 λίτρων Ingenium διατίθεται σε αποδόσεις ισχύος 163 και 180 hp, συνδυασμένος με ένα χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων 6 ταχυτήτων με ομαλές αλλαγές ή με ένα αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων 8 ταχυτήτων.

Είναι σαφές ότι υπάρχει αφθονία ροπής στις χαμηλές στροφές, πράγμα αξιοσημείωτο εάν ληφθεί υπόψιν ότι έχει τη δυνατότητα οικονομικής λειτουργίας με μέση κατανάλωση που δεν υπερβαίνει τα 3,3 l/100 km και εκπομπές ρύπων με ελάχιστη τιμή τα 104 g/km*. Η XF στρίβει με την χαρακτηριστική ρευστότητα και ακρίβεια των Jaguar. Η βενζινοκίνητη XE στην έκδοση S έχει ακόμα πιο ζωηρό χαρακτήρα. Ο υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας V6 3,0 λίτρων που αποδίδει 340 hp ισχύος εκπέμπει ένα υπέροχο μούγκρισμα στην επιτάχυνση και απελευθερώνει σοβαρή απόδοση – 0-100 km/h σε μόλις 5,1 δευτερόλεπτα. Η μπροστινή ανάρτησή της με διπλά ψαλίδια την κάνει να ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό και βοηθά να είναι πραγματικά δυναμική και ευέλικτη. Θα περίμενε κανείς ότι οι XE και XF θα θαμπώνουν τον οδηγό πίσω από το τιμόνι, αλλά ο τρόπος με τον οποίο η XJ αγκαλιάζει τον οδηγό και ζητά να την οδηγήσουν είναι μια πραγματική έκπληξη. Αποδίδοντας τώρα 300 hp, ο κινητήρας 3,0 V6 turbodiesel προσφέρει αβίαστη έξοδο από τις γωνίες και το ελαφρύ, ακριβές σύστημα διεύθυνσης αντιστοιχεί περισσότερο σε σπορ αυτοκίνητο παρά σε μεγάλο σεντάν.

Σημαίνει ότι μπορείτε να κινήστε άνετα με χαλαρό ρυθμό τη μία στιγμή και οδηγείτε ζωηρά την επόμενη. Αυτός ο υπέροχος διπλός χαρακτήρας είναι το κοινό σημείο και για τα τρία αυτοκίνητα. Όπως και τα αδέρφια, είναι σαφώς διαφορετικοί σε εμφάνιση και προσωπικότητα, αλλά αποτελούν όλοι μέρος της οικογένειας.

*Τα στοιχεία κατανάλωσης καυσίμων που παρέχονται είναι το αποτέλεσμα των επίσημων δοκιμών του κατασκευαστή, σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ.

Η πραγματική κατανάλωση καυσίμων ενός οχήματος μπορεί να διαφέρει από εκείνη που επιτυγχάνεται σε αυτές τις δοκιμές και τα στοιχεία αυτά προορίζονται μόνο για σκοπούς σύγκρισης.

Τα επίσημα αποτελέσματα μετρήσεων κατανάλωσης καυσίμου για τη γκάμα σεντάν της Jaguar σε l/100 km (mpg): Αστικός κύκλος 16,2 (17,4) – 4,4 (64,2), Εκτός πόλης 8,2 (34,5) – 3,4 (83,1), Συνδυασμένος κύκλος 11,1 (25,5) – 3,8 (75,0). Εκπομπές CO2 g/km: 264 – 99.

«ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ, ΟΤΑΝ ΤΑ ΔΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΡΟΦΙΛ, ΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΙ ΜΙΑ ΓΡΑΜΜΗ ΩΜΩΝ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΠΡΟΣΤΙΝΟ ΤΡΟΧΟ, Η ΟΠΟΙΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΜΠΥΛΩΝΕΙ ΜΕ ΧΑΡΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΟΛΟ ΤΟΥ ΤΡΟΧΟΥ ΚΑΙ ΡΕΕΙ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΜΗΚΟΣ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΙΣΩ.»

ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ XF
Ο σχεδιασμός της Jaguar XF έχει εξελιχθεί αλλά η τεχνολογία και το εύρος των επιδόσεών της είναι επαναστατικά. Οι σχεδιαστές Ian Callum και Adam Hatton εξηγούν τον τρόπο με τον οποίο ωρίμασε το κεντρικό σεντάν της Jaguar.
ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
F-PACE- ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΛΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΕΠΙΔΟΣΕΩΝ
Το SUV της Jaguar ανοίγει νέους δρόμους και στον πρακτικό και στον στιλιστικό τομέα. Οι σχεδιαστές και οι μηχανικοί που συνέλαβαν την F-PACE περιγράφουν την έμπνευσή τους.
ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η ΠΡΩΤΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΓΚΑΜΑ ΤΗΣ JAGUAR ΜΕ ΚΙΝΗΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΡΟΧΟΥΣ
Οι πιο όμορφοι δρόμοι της Ουαλίας ήταν το τέλειο περιβάλλον για το test drive των πέντε αυτοκινήτων που αποτελούν την γκάμα των αυτοκινήτων με κίνηση σε όλους του τροχούς- XJ, XF, F‑TYPE, XE και F‑PACE.
ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ